Saturday, May 18, 2013

PR dani, Nevena Adžemović i izborni sistem

Kada nakon seminara imate inspiraciju da napišete blog to je znak da je seminar bio dobar. Ove godine su održani peti PR dani na Fpn-u. Uvek sam bio skeptik prema takvom formatu seminara, sa otprilike 100 učesnika i smatrao sam da je nemoguće bilo šta kvalitetno uraditi na istom. Demantovali su me prošle godine, kao i ove. Sjajan izbor predavača i gostiju na debatama je potpuno opravdalo moja očekivanja i ove godine. Prošle godine sam pisao blog o tome kako mediji iskrivljuju vesti, a ove godine me je najviše inspirisala debata „Žene u politici“ i priča koja se povela o poslanici Neveni Adžemović.


Inspirisani sa par tvitova (sve pohvale organizatorima za Tweet Wall :) ) učesnici i gošće su se dotakli Nevene i pokrenuta je rasprava o tome kako je ona došla do parlamenta, da li je pismena ili ne, da li je za mesto parlamentarca potrebna fakultetska diploma, koga Nevena predstavlja, da li se ona u parlamentu našla zbog Zakona o izmena i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika i pravila da svaki treći kandidat na listi mora da bude osoba manje zastupljenog pola, čak je okarakterisana i kao prostitutka.

Iako su gošće i učesnici pričali iz potpuno drugih uglova, uglavnom pogrešno braneći svoje argumente (učesnici uglavnom o tome kako je ona nepismena i prostitutka, a gošće o tome kako je Nevena legitimno izabrani predstavnik naroda), kao rezultat debate, kroz maglu, dobili smo više nego jasnu podršku promeni izbornog sistema.

U postojećem sistemu, partije sastavljaju listu - glasači koji glasaju za određenu partiju znaju do 5 kandidata sa liste, aktivisti partije znaju možda do 20ak kandidata, dok sam siguran da ni visoki funkcioneri ne znaju sve kandidate sa liste. Pitanje je koliko je glasača koji su glasali za koaliciju okupljenu oko SNS-a znali da je Nevena na listi? Verovatno je znao broj koji predstavlja statističku grešku. Na kraju u parlamentu dobijamo poslanike koje je i kandidovala i izabrala partija, a ne građani. Prema tome, više je nego jasno da temu „Kako se desilo to da je Nevena poslanica?“ ne bismo imali za raspravu da je izborni sistem - većinski, a ne proporcionalni. U njemu bi građani, direktno - IMENOM i PREZIMENOM birali svog predstavnika, sugrađanina, iz svoje izborne jedinice. Teško je zamisliti da bismo po većinskom izbornom sistemu imali Nevenu za poslanicu, a i kada bi bila izabrana - niko ništa ne bi smeo da kaže protiv nje i njene biografije jer bi joj poslanički mandat bio dat od građana. On sada nije od građana, već od partije. I ne treba raspravljati o posledicama (Neveni), već o uzroku (izbornom sistemu).

Naravno, da se razumemo - ja nemam ništa protiv Nevene, imam samo protiv izbornog sistema u kome nemam svog predstavnika i u kome partije daju mandate poslanicima, a ne građani.



No comments: