Wednesday, July 20, 2011

Nevladine organizacije i TAČKA

Prethodnih dana se digla velika buka oko nevladinih organizacija. Kako rešiti problem zloupotrebe od strane partija? Ali, zar bilo kakvo finansiranje iz budžeta bilo koje NVO nije zloupotreba????

Moram postaviti pitanje, zašto se NEvladine organizacije uopšte finansiraju iz budžeta? Iz džepova poreskih obveznika?


Velika većina pojedinaca (preko 99%) će prihvatiti da se odrekne dela svog dohotka u cilju da im država zarad tog dohotka obezbedi zaštitu (policija i sudovi).Nešto manja većina će prihvatiti da im se još više uzme zarad toga da im država obezbedi zdravstvenu negu i školovanje. Većina će čak prihvatiti i da im se još više uzme zarad toga da država investira u puteve, infrastrukturu, socijalnu pomoć, itd. 
Ali mislim da je potpuno u neskladu sa elementarnom logikom, da država NASILNO otima rezultate nečijeg rada da bi taj novac preusmerila određenim grupama(NVO) koje "kao" rade u javnom interesu.

Ako već NVO imaju želju da se bave stvarima radi "javnog interesa" ili prosto sopstvenog privatnog interesa, zar je bitno uopšte, neka pojedinci osnivači i članovi NEvladinih org., IZDVOJE SVOJ LIČNI NOVAC (ili novac privatnih donatora) i neka ga ulože u projekte, a ne da preko države nasilno uzimaju novac drugih.

NEvladine organizacije jesu NEVLADINE organizacije samo time što ih Vlada ne osniva, ali NEVLADINE org. koje se na bilo koji način finansiraju iz sredstava poreskih obveznika RS jesu deo javnog sektora, može se čak reći i da su državne organizacije, htele one to da priznaju ili ne. A funkcioneri i zaposleni u NVO jesu najobičniji državni službenici koji nisu obavezani Zakonom o državnim službenicima.

Prema tome, treba zaustaviti finansiranje NVO iz budžeta RS, autonomne pokrajine Vojvodine i lokalnih samouprava. I TAČKA!



No comments: